Eτήσια συνάντηση προόδου του ερευνητικού προγράμματος “ΕΔΚ 00284”

Στις 11 Ιουλίου 2019 έλαβε χώρα η ετήσια συνάντηση προόδου του ερευνητικού προγράμματος “ΕΔΚ 00284” στο πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδoς).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Υδροδιαχείρισης ΕΠΕ, της ΔΕΥΑ Λάρισας και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου, από τους εκπρόσωπους των φορέων, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και συμφωνήθηκε το πλάνο υλοποίησης των επόμενων δράσεων. Άμεσος στόχος η υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής στην ΕΕΛ Λάρισας με στόχο τη βελτιστοποίηση της διεργασίας και η προσομοίωση της εγκατάστασης από το αντίστοιχο νέο λογισμικό της Υδροδιαχείρισης.

Κοινό συμπέρασμα της συνάντησης των εταίρων είναι ότι η εξέλιξη του ερευνητικού έργου βαίνει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, παρόλα αυτά υπάρχει μια καθυστέρηση εύρεσης νέου προσωπικού λόγω των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων, αλλά και του διαγωνισμού προμήθειας εξοπλισμού δημοσίου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ενεργειακή ανάλυση και βελτιστοποίηση λειτουργιάς Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΔΚ 00284)» αφορά στην παραγωγή ενός ολοκληρωμένου «εργαλείου» για τη λειτουργική – ενεργειακή αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ελλάδας με δυνατότητα εφαρμογής και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.  Σκοπός αυτού του εργαλείου είναι να βοηθήσει τους φορείς διαχείρισης και λειτουργίας των ΕΕΛ να καθιερώσουν τα απαραίτητα συστήματα και να προβούν στις διαδικασίες για τη βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, της ενεργειακής χρήσης και της ενεργειακής κατανάλωσης, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων. Η εφαρμογή του εργαλείου θα οδηγήσει στη μείωση των ενεργειακών εξόδων, καθώς και διαφόρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων (πχ. εκλύσεων αερίων θερμοκηπίου), με στόχο σε μετατροπή μιας ΕΕΛ από ενεργοβόρα μονάδα σε μια εγκατάσταση μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.Παράλληλα, εξετάζεται η αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου παραπροϊόντων που προκύπτουν από τα αρχικά στάδια της επεξεργασίας λυμάτων, προς παραγωγή βιοαερίου, όπως τα λίπη και τα εσχαρίσματα από τα στάδια της προεπεξεργασίας.

Φωτογραφίες