Ημέρα Νερού: Μάρτιος 2017

Συμμετοχή της Υδροδιαχείρισης στην ημερίδα «Κλείνοντας τον κύκλο νερού: επαναχρησιμοποίηση λυμάτων από το χωράφι ως τη βιομηχανία».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΥΑΘ Α.Ε., το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων ΑΠΘ, η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση κι η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι τα λύματα είναι μόνο πρόβλημα. Είναι φυσικός πόρος στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας, ένας στόχος προς υλοποίηση με πολλές εφαρμογές, κυρίως όμως στην άρδευση, που απορροφά το 80% του γλυκού νερού», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

Από την πλευρά της Υδροδιαχείρισης, η Ελευθερία Νικολαΐδου, χημικός μηχανικός ως μέλος της ΕΥΕ, παρουσίασε  εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας λυμάτων για μικρότερους ή μεγαλύτερους οικισμούς και τα κριτήρια για την επιλογή τους: διαθεσιμότητα γης, απόδοση, πολυπλοκότητα, κατασκευαστικό, λειτουργικό κι ενεργειακό κόστος.

Εισηγήσεις πάνω στο θέμα έκαναν και οι:

Κατερίνα Χριστοδούλου, χημικός και υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΥΑΘ,

Στέλιος Μιχαηλίδης, γεωλόγος, μέλος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά,

η καθηγήτρια Μαρία Μουστάκα, γενική γραμματέας του ΚΕΟΔΥ του ΑΠΘ,

ο καθηγητής  και πρόεδρος της ΕΕΥ Κώστας Βουδούρης

και ο καθηγητής Κώστας Κατσιφαράκης, συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ.

Φωτογραφίες